Hydrokoloidy
Produkty o właściwościach teksturotwórczych do produkcji cukierniczej, owocowo-warzywnej, mlecznej, m.in. pektyny, ksantan, mączka chleba świętojańskiego, guar i agar.
W naszej ofercie mamy szeroki wachlarz hydrokolidów produkowanych w fabrykach rozmieszczonych na całym świecie z surowców naturalnych (wodorosty, ekstrakty z roślin wyższych, skórki cytrusowe, biosynteza mikroorganizmów).
HYDROKOLOIDY pomagają w osiągnięciu następujących efektów:
- zwiększenie lepkości i nadanie tekstury
- nadanie uczucia pełności w ustach
- wywołanie uczucia sytości
- zapobieganie retrogradacji skrobi
- zapobieganie krystalizacji
- przedłużenie utrzymanie gazów w napojach
- wiązanie wody
W ofercie hydrokoloidów:
- pektyny cytrusowe oraz cytrusowo jabłkowe
- alginiany
- karageny
- guma guar
- ksantan
- mączka chleba świętojańskiego
- mieszanki hydrokolidów.
PEKTYNA jest heteropolisacharydem składającym się w głównej mierze z niepełnych estrów metylowych kwasu galakturonowego oraz jego soli amonowych, sodowych, potasowych i wapniowych. Podobnie jak żelatyna, w warunkach przemysłowych pektyna pozyskiwana jest z produktów ubocznych, a sposób otrzymywania jest dostosowany do warunków przerobu surowca wyjściowego. Pektyna produkowana jest z wytłoków cytrusowych oraz wytłoków jabłkowych. Jest otrzymywana przez ekstrakcję wodną wytłoków. Do wytrącania jest stosowany jedynie metanol, etanol i 2-propanol.
W ofercie mamy pektyny:
- niskometylowane (NM) stopień etylowania (SM) < 50%, <7% grup metoksylowych – stosowana do produktów niskosłodzonych, o ekstrakcie poniżej 50%, do żelowania potrzebuje jonów wapnia;
- wysokometylowane (WM), stopień etylowania (SM) >50%, >7% grup metoksylowych – stosowana do produktów wysokosłodzonych o ekstrakcie powyżej 50%.
Pektyna jest jasnym proszkiem, rozpuszczalnym w ciepłej wodzie, trudniej w zimnej wodzie (pęcznieje), mleku, ciepłych roztworach cukru tworząc lepkie roztwory. Pektyna będąc rozpuszczalnym nieskrobiowym polisacharydem, a jednocześnie nie trawionym przez enzymy przewodu pokarmowego pełni w żywieniu człowieka funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Pektyna stosowana jest jako zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator. Znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie, mleczarstwie, w produkcji soków i napojów