Hydrokoloidy

Produkty o właściwościach teksturotwórczych do produkcji cukierniczej, owocowo-warzywnej, mlecznej, m.in. pektyny, ksantan, mączka chleba świętojańskiego, guar i agar.

W naszej ofercie mamy szeroki wachlarz hydrokolidów produkowanych w fabrykach rozmieszczonych na całym świecie z surowców naturalnych (wodorosty, ekstrakty z roślin wyższych, skórki cytrusowe, biosynteza mikroorganizmów).

HYDROKOLOIDY pomagają w osiągnięciu następujących efektów:

  • zwiększenie lepkości i nadanie tekstury
  • nadanie uczucia pełności w ustach
  • wywołanie uczucia sytości
  • zapobieganie retrogradacji skrobi
  • zapobieganie krystalizacji
  • przedłużenie utrzymanie gazów w napojach
  • wiązanie wody

 

W ofercie hydrokoloidów:

  • pektyny cytrusowe oraz cytrusowo jabłkowe
  • alginiany
  • karageny
  • guma guar
  • ksantan
  • mączka chleba świętojańskiego
  • mieszanki hydrokolidów.

 

PEKTYNA jest heteropolisacharydem składającym się w głównej mierze z niepełnych estrów metylowych kwasu galakturonowego oraz jego soli amonowych, sodowych, potasowych i wapniowych. Podobnie jak żelatyna, w warunkach przemysłowych pektyna pozyskiwana jest z produktów ubocznych, a sposób otrzymywania jest dostosowany do warunków przerobu surowca wyjściowego. Pektyna produkowana jest z wytłoków cytrusowych oraz wytłoków jabłkowych. Jest otrzymywana przez ekstrakcję wodną wytłoków. Do wytrącania jest stosowany jedynie metanol, etanol i 2-propanol.

W ofercie mamy pektyny:

  • niskometylowane (NM) stopień etylowania (SM) < 50%, <7% grup metoksylowych – stosowana do produktów niskosłodzonych, o ekstrakcie poniżej 50%, do żelowania potrzebuje jonów wapnia;
  • wysokometylowane (WM), stopień etylowania (SM) >50%, >7% grup metoksylowych – stosowana do produktów wysokosłodzonych o ekstrakcie powyżej 50%.

Pektyna jest jasnym proszkiem, rozpuszczalnym w ciepłej wodzie, trudniej w zimnej wodzie (pęcznieje), mleku, ciepłych roztworach cukru tworząc lepkie roztwory. Pektyna będąc rozpuszczalnym nieskrobiowym polisacharydem, a jednocześnie nie trawionym przez enzymy przewodu pokarmowego pełni w żywieniu człowieka funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Pektyna stosowana jest jako zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator. Znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie, mleczarstwie, w produkcji soków i napojów

 

 

Hydrokoloidy agrotrade
 
 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.