Poliole, trehaloza, stevia

Produkty słodzące o obniżonej kaloryczności do produktów dietetycznych oraz prozdrowotnych.

 

POLIOLE czyli alkohole wielowodorotlenowe wytwarzane na drodze uwodornienia lub fermentacji różnego rodzaju węglowodanów.

W postaci naturalnej znajdują się w wielu owocach, warzywach i grzybach. Są niezbędnym składnikiem diety żywieniowej. Oferujemy poliole powstałe z cząsteczek mono lub disacharydów. Popularnie stosowane w produktach dietetycznych oraz w produktach o obniżonej kaloryczności.

W przemyśle spożywczym poliole mają zastosowanie przy produkcji:

  • gum do żucia
  • tabletek
  • produktów piekarniczych
  • czekolady
  • cukierków
  • ciastek
  • żelków
  • karmelków
  • wsadów owocowych
  • surimi

 

W ofercie (dostępne w formie płynnej i proszkowej): sorbitol, erytrytol, mannitol, maltitol, izomalt, ksylitol.

 

TREHALOZA jest nieredukującym dwucukrem (zawierającym 2 cząsteczki glukozy) otrzymywany ze skrobi metodą hydrolizy enzymatycznej.

Jest to drobno krystaliczny biały proszek lub bezbarwne kryształy, bez zapachu, o łagodnie słodkim smaku. Daje szybki efekt słodzenia utrzymujący się dłużej niż cukier (słodkość 0,45). Nie ulega karmelizacji i nieenzymatycznemu brunatnieniu. Nie jest higroskopijna. Podobnie jak cukier obniża aktywność wody oraz temperaturę zamarzania.

Stosowana jest jako substancja słodząca, stabilizator, dodatek teksturotwórczy, utrzymujący wilgotność. Nie wchodzi w reakcję z białkami i aminokwasami. Chroni substancje białkowe i skrobiowe przed retrogradacją w czasie suszenia i mrożenia oraz reakcja Mailarda. Stabilizuje naturalna barwę i aromat produktów (płynnych). Jest cenionym nośnikiem dla suszonych rozpyłowo aromatów.

Może być składnikiem intensywnych mieszanek słodzących polepszającym i wyrównującym profil smakowy, dodatkiem do mieszanek barwiących i zapachowych, zagęstnikiem i wzmacniaczem tekstury, stabilizatorem wilgotności. Trehaloza znalazła również zastosowanie we wspomaganiu leczenie choroby Huntingtona.

Aplikacje:  napoje, czekolada, słodycze, pieczywo, mrożonki, płatki  śniadaniowe, przetwory mleczne, żywność dietetyczna.

 

STEWIA jest naturalnym słodzikiem otrzymanym z rośliny Stevia rebaudiana. Jest to roślina o bardzo słodkich liściach. Od lat używana jako naturalny słodzik. Jej walory doceniono w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Jest słodsza do 250-450 razy od cukru (sacharozy). Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Odporna jest na wysoka temperaturę zatem jest używana do pieczenia i gotowania. Stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach. Nie powoduje próchnicy zębów, jest bezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Może być stosowana przez chorych na fenyloketonurię.

Glikozydy stewiolowe – bo w takiej formie jest deklarowana na etykietkach – znajdują coraz większe zastosowanie w produktach spożywczych. Tam gdzie chcemy zmniejszyć kaloryczność produktów, ograniczyć dodatek cukrów – produkt ten sprawdza się doskonale.

 

poliole Agrotrade

 

 

 
 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.