Poliole, trehaloza, stewia

Poliole

POLIOLE, czyli alkohole wielowodorotlenowe wytwarzane na drodze uwodornienia lub fermentacji różnego rodzaju węglowodanów. W postaci naturalnej znajdują się w wielu owocach, warzywach i grzybach. Są niezbędnym składnikiem diety żywieniowej. Oferujemy poliole powstałe z cząsteczek mono lub disacharydów. Dostępne są w postaci płynnej i proszkowej.

Do polioli zaliczamy sorbitol, erytrytol, mannitol, maltitol, izomalt, ksylitol. Popularnie stosowane są w produktach dietetycznych oraz w produktach o obniżonej kaloryczności. W przemyśle spożywczym największe zastosowanie mają przy produkcji: gum do żucia, tabletek, produktów piekarniczych, czekolady, cukierków, ciastek, żelków, wsadów owocowych, paluszków surimi.

Trehaloza

TREHALOZA jest nieredukującym dwucukrem (zawierającym 2 cząsteczki glukozy) otrzymywany ze skrobi metodą hydrolizy enzymatycznej.

Jest to drobno krystaliczny biały proszek lub bezbarwne kryształy, bez zapachu, o łagodnie słodkim smaku. Daje szybki efekt słodzenia utrzymujący się dłużej niż cukier (słodkość 0,45). Nie ulega karmelizacji i nieenzymatycznemu brunatnieniu. Nie jest higroskopijna. Podobnie jak cukier obniża aktywność wody oraz temperaturę zamarzania.

Stosowana jest jako substancja konserwująca, stabilizator, dodatek teksturotwórczy, utrzymujący wilgotność. Nie wchodzi w reakcję z białkami i aminokwasami. Chroni substancje białkowe i skrobiowe przed retrogradacją w czasie suszenia i mrożenia oraz reakcja Mailarda. Stabilizuje naturalna barwę i aromat produktów (płynnych). Jest cenionym nośnikiem dla suszonych rozpyłowo aromatów.

Może być składnikiem intensywnych mieszanek słodzących polepszającym i wyrównującym profil smakowy, dodatkiem do mieszanek barwiących i zapachowych, zagęstnikiem i wzmacniaczem tekstury, stabilizatorem wilgotności. Trehaloza znalazła również zastosowanie we wspomaganiu leczenia choroby Huntingtona.

Główne aplikacje:

Tagatoza

TAGATOZA jest cukrem prostym, naturalnie występującym w przyrodzie w niewielkiej ilości.

Jest zamiennikiem cukru, jednak posiada dużo korzystniejsze właściwości. Odznacza się prawie trzykrotnie niższą niż sacharoza wartością kaloryczną (1 g dostarcza 1,5 kcal), a przy tym jest prawie tak samo słodka (92% słodkości cukru). Dzięki temu niepotrzebne jest jej dodawanie w większych ilościach. Tagatoza posiada ponadto bardzo niski indeks glikemiczny bliski 0, dzięki czemu jej spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być spożywana przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.

Tagatoza jest doskonałym wyborem dla osób odchudzających się, cierpiących na cukrzycę i związaną z nią hiperglikemię (przecukrzenie). Jest również ciekawą alternatywą dla osób podatnych na choroby zębów – chociaż należy do grupy cukrów prostych, tak jak glukoza i frutoza, nie wpływa stymulująco na rozwój próchnicy.