Poliole, trehaloza, stevia
Produkty słodzące o obniżonej kaloryczności do produktów dietetycznych oraz prozdrowotnych.
POLIOLE czyli alkohole wielowodorotlenowe wytwarzane na drodze uwodornienia lub fermentacji różnego rodzaju węglowodanów.
W postaci naturalnej znajdują się w wielu owocach, warzywach i grzybach. Są niezbędnym składnikiem diety żywieniowej. Oferujemy poliole powstałe z cząsteczek mono lub disacharydów. Popularnie stosowane w produktach dietetycznych oraz w produktach o obniżonej kaloryczności.
W przemyśle spożywczym poliole mają zastosowanie przy produkcji:
- gum do żucia
- tabletek
- produktów piekarniczych
- czekolady
- cukierków
- ciastek
- żelków
- karmelków
- wsadów owocowych
- surimi
W ofercie (dostępne w formie płynnej i proszkowej): sorbitol, erytrytol, mannitol, maltitol, izomalt, ksylitol.
TREHALOZA jest nieredukującym dwucukrem (zawierającym 2 cząsteczki glukozy) otrzymywany ze skrobi metodą hydrolizy enzymatycznej.
Jest to drobno krystaliczny biały proszek lub bezbarwne kryształy, bez zapachu, o łagodnie słodkim smaku. Daje szybki efekt słodzenia utrzymujący się dłużej niż cukier (słodkość 0,45). Nie ulega karmelizacji i nieenzymatycznemu brunatnieniu. Nie jest higroskopijna. Podobnie jak cukier obniża aktywność wody oraz temperaturę zamarzania.
Stosowana jest jako substancja słodząca, stabilizator, dodatek teksturotwórczy, utrzymujący wilgotność. Nie wchodzi w reakcję z białkami i aminokwasami. Chroni substancje białkowe i skrobiowe przed retrogradacją w czasie suszenia i mrożenia oraz reakcja Mailarda. Stabilizuje naturalna barwę i aromat produktów (płynnych). Jest cenionym nośnikiem dla suszonych rozpyłowo aromatów.
Może być składnikiem intensywnych mieszanek słodzących polepszającym i wyrównującym profil smakowy, dodatkiem do mieszanek barwiących i zapachowych, zagęstnikiem i wzmacniaczem tekstury, stabilizatorem wilgotności. Trehaloza znalazła również zastosowanie we wspomaganiu leczenie choroby Huntingtona.
Aplikacje: napoje, czekolada, słodycze, pieczywo, mrożonki, płatki śniadaniowe, przetwory mleczne, żywność dietetyczna.
STEWIA jest naturalnym słodzikiem otrzymanym z rośliny Stevia rebaudiana. Jest to roślina o bardzo słodkich liściach. Od lat używana jako naturalny słodzik. Jej walory doceniono w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Jest słodsza do 250-450 razy od cukru (sacharozy). Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Odporna jest na wysoka temperaturę zatem jest używana do pieczenia i gotowania. Stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach. Nie powoduje próchnicy zębów, jest bezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Może być stosowana przez chorych na fenyloketonurię.
Glikozydy stewiolowe – bo w takiej formie jest deklarowana na etykietkach – znajdują coraz większe zastosowanie w produktach spożywczych. Tam gdzie chcemy zmniejszyć kaloryczność produktów, ograniczyć dodatek cukrów – produkt ten sprawdza się doskonale.