Skrobie

Skrobie natywne (pszenna, kukurydziana, tapiokowa) oraz skrobie modyfikowane o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym.

 

SKROBIE NATYWNE pozyskiwane są z ziaren pszenicy i kukurydzy dzięki technologii wielostopniowego mielenia, separowania, wymywania, a następnie odwadniania, suszenia i mielenia.

Główną ich zaletą jest pozytywny wpływ na teksturę produktów spożywczych i właściwości wiążące wodę, dlatego są jednym z najlepszych dodatków do żywności.

Ponadto, skrobie wykazują doskonałe właściwości wypełniające. Ze względu na fakt, iż w strukturze skrobi natywnej znajdziemy łatwo fermentujące węglowodany polecana jest ona jako dodatek w procesach warzenia piwa. Skrobie te nie zawierają żadnych dodatków ( łącznie ze znanymi substancjami) , które mogłyby powodować reakcje alergiczne lub choroby metaboliczne.

W ofercie: skrobia kukurydziana, pszenna, tapiokowa.

 

SKROBIE MODYFIKOWANE otrzymywane są z kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniaków lub tapioki. Mogą być z powodzeniem stosowane przy wytwarzaniu różnorodnych artykułów spożywczych przynosząc wiele korzyści produktom finalnym. Skrobie modyfikowane poddawane wstępnemu procesowi żelowania mogą być używane w procesie technologicznym bez użycia wysokiej temperatury.

Posiadamy szeroką gamę skrobi modyfikowanych do różnych zastosowań, takich jak:

 

  • piekarnictwo - do różnego rodzaju ciastek, nadzień, kremów, mieszanek piekarniczych, płatków śniadaniowych itp.
  • mleczarstwo - przetwory mleczne, owocowe oraz lody - jogurty, desery i kremy oraz napoje jogurtowe, mrożone desery mleczne, wsady owocowe, serki i sery, przetwory serowe
  • żywność wygodna - do keczupu, majonezu, różnego rodzaju zup i sosów, kremów, dań gotowych, makaronów, żywności dla dzieci, koncentratów spożywczych, napojów instant, przetwórstwa mięsnego i rybnego, itp.
  • produkcja wędlin - do wędlin, marynat oraz konserw

 

Skrobie modyfikowane nadają gładką teksturę, mają bardzo dobre zdolności wiązania wody. Charakteryzuje je wysoka lepkość i dobra odporność na siły ścinające. Wpływają pozytywnie na stabilność gotowego produktu w czasie przechowywania, a także podczas obróbki termicznej. Produkty z użyciem skrobi modyfikowanych charakteryzują się znakomitą klarownością.

W ofercie: skrobie modyfikowane fizycznie (bez numeru E), chemicznie, enzymatycznie; skobie pęczniejące na zimno (preżelowane) i na ciepło; skrobie zagęszczające, emulgujące, oporne, nadające teksturę pulpową.

 

 

agrotrade skrobie
 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.