Białko pochodzenia sojowego, ze względu na swoje zalety funkcjonalne, jest najczęściej i najbardziej preferowanym źródłem białka w wielu działach produkcji spożywczej.
Mąki sojowe spełniają szereg funkcji takich jak wchłanianie wody, a także wpływają na poprawę tekstury i struktury gotowego produktu. Białka sojowe są bardzo dobrze rozpuszczalne, posiadają właściwości żelujące oraz wpływają na wydłużenie okresu przydatności do spożycia gotowego produktu. Mają zdolność wytwarzania sieci pomiędzy innymi białkami, wodą i tłuszczem dzięki grupom lipofilowym i hydrofilowym. W wielu produktach mąki sojowe wykorzystywane są jako pełnowartościowe zastępstwo białek pochodzenia zwierzęcego, nie zawierające cholesterolu oraz jako dodatek wpływający na obniżenie kosztów gotowego produktu.
Możemy zaproponować mąki sojowe pełnotłuste oraz niskotłuszczowe, powstałe z oczyszczonych i rozdrobnionych ziaren soi, poddawanych różnym procesom termicznym i rozdrabnianych do wielu granulacji.
W piekarnictwie, zdrowej żywności oraz w wielu innych aplikacjach białka pochodzenia sojowego przewyższają funkcjonalnie białko zwierzęce, obniżając jednocześnie koszty przy jednoczesnym przedłużeniu czasu przydatności do spożycia. Mąka sojowa poprawia strukturę komórkową, wpływa korzystnie na wiązanie i retencję wody w ciastach piekarniczych i cukierniczych, może też być zastępstwem jaja kurzego i wpływać na rozjaśnienie ciasta.
W ofercie posiadamy mąki sojowe niskotłuszczowe i tłuste, które znajdują zastosowanie w produkcji spożywczej takiej jak:

© Copyright 2025 by Agrotrade. Wszelkie prawa zastrzeżone.
© Copyright 2025 by Agrotrade.
Wszelkie prawa zastrzeżone.