Lecytyny

W naszej ofercie znajdują się lecytyny sojowe płynne, lecytyny w formie proszkowej w formie czystej, jak i w mieszankach i na nośnikach. Lecytyny znajdują zastosowanie w wielu obszarach życia.  Wykorzystywana jest w postaci czystej i stosowana jako dodatek do żywności oraz w celach leczniczych, a także przy produkcji pasz i dodatków dla zwierząt.

Dzięki swojej budowie bipolarnej, lecytyna zmniejsza napięcia pomiędzy fazą tłuszczową i wodną, w rezultacie prowadząc do homogenizacji i dobrego rozmieszczenia cząsteczek wody i tłuszczu w margarynie.

Lecytyna posiada w swojej strukturze grupy hydrofilne i lipofilne, dzięki czemu jest doskonałym, naturalnym emulgatorem i może być używana jako polepszacz w piekarnictwie. Poprawia właściwości wypiekowe, wpływa na lepsze działanie innych polepszaczy piekarniczych oraz wydłuża czas przydatności gotowego produktu do spożycia.

Oprócz tego, że jest znakomitym emulgatorem w wyrobach czekoladowych, lecytyna może zastępować najdroższy składnik – masło kakaowe – nie wpływając na strukturę gotowego produktu, przedłużając jednocześnie czas przydatności czekolady do spożycia, zmniejszając ryzyko powstawania wykwitów tłuszczowych.

W ofercie posiadamy także lecytynę hydrolizowaną polecaną między innymi do produkcji mleka w proszku. Dzięki poddaniu procesowi hydrolizy świetnie wspomaga rozpuszczalność instantyzowanych proszków.

Lecytyny w proszku, czyste lub na nośnikach, są powszechnie stosowane przy produkcji wafli i nadzień waflowych, znacznie wpływając na jednorodną strukturę i poprawę właściwości wypiekowych. Mogą być stosowane także w przetwórstwie mięsnym oraz w produkcji cukierniczej, w produkcji mleka w proszku.

W ofercie lecytyn znajdują się również lecytyny do zastosowań kosmetycznych, technicznych oraz paszowych.

 

agrotrade lecytyny

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.