Gluten pszenny i orkiszowy

Gluten pszenny podwyższa glutenowość mąki oraz poprawia i stabilizuje właściwości wypiekowe.

Gluten pszenny witalny firmy Cargill służy do poprawy i stabilizacji jakości mąki, zwłaszcza, jeżeli jest ona efektem przemiału ziarna o słabych właściwościach wypiekowych, oraz ma wpływ na zwiększenie o około 10-15 % wodochłonności tej mąki, dzięki czemu podwyższona jest wydajność ciasta i pieczywa. Dodatek glutenu w ciastach piekarniczych znacznie poprawia jego cechy reologiczne oraz wydłuża czas rozwoju i oporności ciasta na miesienie oraz zmniejsza rozmiękczanie.

Ciasta takie mają mniejszą lepkość, większą podatność na obróbkę mechaniczną (zmniejszona adhezja) przy jednoczesnym wzroście wytrzymałości na procesy rozrywania. Użycie glutenu wpływa także na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskuje się pieczywo o większej objętości (5-25 %), bardziej delikatnym i elastycznym miękiszu oraz przedłużonej trwałości.

Gluten pszenny witalny stosuje się w celu zniwelowania niekorzystnego wpływu na mąkę innych dodatków wzbogacających (m.in.. przetworów ze zbóż nie chlebowych: jęczmienia, owsa, gryki) oraz w celu poprawienia wartości odżywczej pieczywa poprzez wprowadzenie, łącznie z glutenem, produktów bogatych w aminokwasy egzogenne (głównie lizynę) takich jak przetwory mleczne, mąka sojowa i białkowe produkty sojowe.

Możemy zaproponować także gluten z orkiszu. Roślina ta jako prastara wersja pszenicy odznacza się zupełnie innymi walorami smakowymi, jaśniejszym kolorem. Jest doskonale postrzegany w wytwarzaniu produktów dietetycznych.

W ofercie:

  • gluten pszenny witalny
  • gluten paszowy
  • gluten orkiszowy

 

 

gluten agrotrade
 
 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.