Stewia - słodkość z natury!
Glikozydy stewiolowe – bo w takiej formie jest deklarowana na etykietkach – znajdują coraz większe zastosowanie w produktach spożywczych.
Tam gdzie chcemy zmniejszyć kaloryczność produktów, ograniczyć dodatek cukrów – produkt ten sprawdza się doskonale. Już dziś ich dodatek możemy zauważyć w jogurtach, deserach i słodyczach. A to dopiero początek możliwości zastosowania tego słodzika.
Glikozydy stewiolowe są naturalnym słodzikiem otrzymanym z rośliny Stevia rebaudiana. Jest to roślina o bardzo słodkich liściach. Od lat używana jako naturalny słodzik. Jej walory doceniono w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Jest słodsza do 250-450 razy od cukru (sacharozy). Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Odporna jest na wysoką temperaturę zatem jest używana do pieczenia i gotowania. Stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach. Nie powoduje próchnicy zębów, jest bezpieczna dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Może być stosowana przez chorych na fenyloketonurię.
W naszej ofercie znajdują się glikozydy stewiolowe firmy Cargill o różnej zawartości rebaudiozydu a (RA) oraz w różnych opakowaniach w zależności od zapotrzebowania naszego klienta.