 
															 
															SKROBIE NATYWNE pozyskiwane są z ziaren dzięki technologii wielostopniowego mielenia, separowania, wymywania, a następnie odwadniania, suszenia i mielenia.
Główną ich zaletą jest pozytywny wpływ na teksturę produktów spożywczych i właściwości wiążące wodę, dlatego są jednym z najlepszych surowców do produkcji żywności.
Ponadto, skrobie wykazują doskonałe właściwości wypełniające. Ze względu na fakt, iż w strukturze skrobi natywnej znajdziemy łatwo fermentujące węglowodany polecana jest ona jako dodatek w procesach warzenia piwa. Skrobie te nie zawierają żadnych dodatków ( łącznie ze znanymi substancjami) , które mogłyby powodować reakcje alergiczne lub choroby metaboliczne.
 
															 
															SKROBIE MODYFIKOWANE otrzymywane są z kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniaków lub tapioki. Mogą być z powodzeniem stosowane przy wytwarzaniu różnorodnych artykułów spożywczych przynosząc wiele korzyści produktom finalnym. Skrobie modyfikowane poddawane wstępnemu procesowi żelowania mogą być używane w procesie technologicznym bez użycia wysokiej temperatury.
Posiadamy szeroką gamę skrobi modyfikowanych do różnych zastosowań, takich jak:
PIEKARNICTWO: do różnego rodzaju ciastek, nadzień, kremów, mieszanek piekarniczych, płatków śniadaniowych itp.
MLECZARSTWO: przetwory mleczne, owocowe oraz lody – jogurty, desery i kremy oraz napoje jogurtowe, mrożone desery mleczne, wsady owocowe, serki i sery, analogi sera.
ŻYWNOŚĆ WYGODNA: do keczupu, majonezu, różnego rodzaju zup i sosów, kremów, dań gotowych, makaronów, żywności dla dzieci, napojów instant, przetwórstwa mięsnego i rybnego, itp.
PRODUKCJA MIĘSNA: do wędlin, marynat oraz konserw.
Skrobie modyfikowane nadają gładką teksturę, mają bardzo dobre zdolności wiązania wody. Charakteryzuje je wysoka lepkość i dobra odporność na siły ścinające. Wpływają pozytywnie na stabilność gotowego produktu w czasie przechowywania, a także podczas obróbki termicznej. Produkty z użyciem skrobi modyfikowanych charakteryzują się znakomitą klarownością.
 
															 
															MALTODEKSTRYNY oraz SYROPY GLUKOZOWE W PROSZKU suszone rozpyłowo są produktami bardzo dobrze rozpuszczalnymi i stanowią źródło węglowodanów dla szerokiej gamy produktów spożywczych. Obydwa rodzaje produktów mają podobną do skrobi wartość kaloryczną i charakteryzują się neutralnym smakiem w gotowym produkcie, oraz znakomitą rozpuszczalnością w roztworach wodnych nawet w niskich temperaturach.
Maltodekstryny oraz suszone syropy glukozowe poprzez swoje znakomite właściwości znajdują zastosowanie między innymi w takich gałęziach przemysłu spożywczego, jak:
 
															 
															DEKSTROZA (glukoza krystaliczna) jest wytwarzana ze skrobi poprzez działanie enzymami amylolitycznymi. Wykorzystywana jest w wielu działach przemysłu spożywczego:

 
															© Copyright 2025 by Agrotrade. Wszelkie prawa zastrzeżone.
© Copyright 2025 by Agrotrade.
Wszelkie prawa zastrzeżone.