 
															 
															PEKTYNA jest jasnym proszkiem, rozpuszczalnym w ciepłej wodzie, trudniej w zimnej wodzie (pęcznieje), mleku, ciepłych roztworach cukru tworząc lepkie roztwory. Pektyna będąc rozpuszczalnym nieskrobiowym polisacharydem, a jednocześnie nie trawionym przez enzymy przewodu pokarmowego pełni w żywieniu człowieka funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Pektyna stosowana jest jako zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator. Znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie, mleczarstwie, w produkcji soków i napojów.
W naszej ofercie posiadamy pektyny cytrusowe, charakteryzujące się wysoką transparentnością żelu:
– wysokometylowane (WM), stopień etylowania (SM) >50%, >7% grup metoksylowych – stosowana do produktów wysokosłodzonych o ekstrakcie powyżej 50%.
– niskometylowane (NM) stopień etylowania (SM) < 50%, <7% grup metoksylowych – stosowana do produktów niskosłodzonych, o ekstrakcie poniżej 50%, do żelowania potrzebuje jonów wapnia.
 
															 
															Inne HYDROKOLOIDY w naszej ofercie to alginiany, karageny, mączka chleba świętojańskiego oraz mieszanki.
W naszej ofercie mamy szeroki wachlarz hydrokolidów produkowanych w fabrykach rozmieszczonych na całym świecie z surowców naturalnych takich jak wodorosty, ekstrakty z roślin wyższych, skórki cytrusowe, biosynteza mikroorganizmów. Hydrokoloidy mogą mieć zastosowanie w produkcji cukierniczej, owocowo-warzywnej i napojów, mleczarskiej, mięsnej i innych.
Pomagają w osiągnięciu następujących efektów:
– zwiększenie lepkości i nadanie tekstury,
– nadanie uczucia pełności w ustach,
– wywołanie uczucia sytości,
– zapobieganie retrogradacji skrobi,
– zapobieganie krystalizacji,
– przedłużenie utrzymania gazów w napojach,
– wiązanie wody.

 
															© Copyright 2025 by Agrotrade. Wszelkie prawa zastrzeżone.
© Copyright 2025 by Agrotrade.
Wszelkie prawa zastrzeżone.