Lecytyny i fosfolipidy

Lecytyny i fosfolipidy

W naszej ofercie posiadamy lecytyny sojowe płynne, lecytyny w formie proszkowej w formie czystej, jak i w mieszankach i na nośnikach.

Lecytyny znajdują zastosowanie w wielu obszarach życia.  Wykorzystywane są w postaci czystej w celach leczniczych i stosowane jako dodatek do produkcji żywności, pasz i dodatków dla zwierząt.

Dzięki swojej budowie bipolarnej, lecytyna zmniejsza napięcia pomiędzy fazą tłuszczową i wodną, w rezultacie prowadząc do homogenizacji i dobrego rozmieszczenia cząsteczek wody i tłuszczu w margarynie.

Lecytyna posiada w swojej strukturze grupy hydrofilne i lipofilne, dzięki czemu jest doskonałym, naturalnym emulgatorem i może być używana jako polepszacz w piekarnictwie. Poprawia właściwości wypiekowe, wpływa na lepsze działanie innych polepszaczy piekarniczych oraz wydłuża czas przydatności gotowego produktu do spożycia.

Oprócz tego, że jest znakomitym emulgatorem w wyrobach czekoladowych, lecytyna może zastępować najdroższy składnik – masło kakaowe – nie wpływając na strukturę gotowego produktu, przedłużając jednocześnie czas przydatności czekolady do spożycia, zmniejszając ryzyko powstawania wykwitów tłuszczowych.

W ofercie posiadamy także lecytynę hydrolizowaną polecaną między innymi do produkcji mleka w proszku. Dzięki poddaniu procesowi hydrolizy świetnie wspomaga rozpuszczalność instantyzowanych proszków.

Lecytyny w proszku, czyste lub na nośnikach, są powszechnie stosowane przy produkcji wafli i nadzień waflowych, znacznie wpływając na jednorodną strukturę i poprawę właściwości wypiekowych. Mogą być stosowane także w przetwórstwie mięsnym oraz w produkcji cukierniczej oraz w produkcji mleka w proszku.

W ofercie lecytyn znajdują się również produkty do zastosowań kosmetycznych, technicznych oraz paszowych.