Białka mleczne

Białka mleczne są wyjątkowe, ponieważ mają taki sam stosunek kazeiny do natywnego białka serwatkowego, jak surowe mleko.

BIAŁKA MLECZNE

Białka te są ekstrahowane ze świeżego mleka poprzez separację membranową. Ten proces, który nie powoduje denaturacji, pozwala białkom zachować ich naturalny stan. Dzięki temu charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Białka te są wykorzystywane zarówno w przemyśle spożywczym i napojowym, jak i w sektorze prozdrowotnym oraz jako składnik odżywek.

W świeżych produktach mlecznych białka mleka znane są ze swoich właściwości funkcjonalnych: poprawiają teksturę, wiążę wodę i odznaczają się stabilnością w wysokich temperaturach. Produkty są szeroko stosowane w świeżych produktach mlecznych. Są stosowane w recepturach jogurtów, poprawiają teksturę i nadają połysk.

Znajdują zastosowanie także w serach i napojach. W produkcji sera białka mleka są wykorzystywane w recepturach serów świeżych i topionych. Nadają serowi odpowiednią teksturę i pozwalają na optymalizację wydajności. W napojach zawartość wapnia micelarnego jest szczególnie pożądana. Wapń micelarny jest najbardziej biodostępnym źródłem wapnia dla organizmu człowieka.