Pektyny, alginiany, karageny i inne hydrokoloidy

Pektyny

PEKTYNA  jest jasnym proszkiem, rozpuszczalnym w ciepłej wodzie, trudniej w zimnej wodzie (pęcznieje), mleku, ciepłych roztworach cukru tworząc lepkie roztwory. Pektyna będąc rozpuszczalnym nieskrobiowym polisacharydem, a jednocześnie nie trawionym przez enzymy przewodu pokarmowego pełni w żywieniu człowieka funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Pektyna stosowana jest jako zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator. Znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie, mleczarstwie, w produkcji soków i napojów.

W naszej ofercie posiadamy pektyny cytrusowe, charakteryzujące się wysoką transparentnością żelu:

– wysokometylowane (WM), stopień etylowania (SM) >50%, >7% grup metoksylowych – stosowana do produktów wysokosłodzonych o ekstrakcie powyżej 50%.

– niskometylowane (NM) stopień etylowania (SM) < 50%, <7% grup metoksylowych – stosowana do produktów niskosłodzonych, o ekstrakcie poniżej 50%, do żelowania potrzebuje jonów wapnia.

Hydrokoloidy

Inne HYDROKOLOIDY w naszej ofercie to alginiany, karageny, mączka chleba świętojańskiego oraz mieszanki.

W naszej ofercie mamy szeroki wachlarz hydrokolidów produkowanych w fabrykach rozmieszczonych na całym świecie z surowców naturalnych takich jak wodorosty, ekstrakty z roślin wyższych, skórki cytrusowe, biosynteza mikroorganizmów. Hydrokoloidy mogą mieć zastosowanie w produkcji cukierniczej, owocowo-warzywnej i napojów, mleczarskiej, mięsnej i innych.

Pomagają w osiągnięciu następujących efektów:

– zwiększenie lepkości i nadanie tekstury,

– nadanie uczucia pełności w ustach,

– wywołanie uczucia sytości,

– zapobieganie retrogradacji skrobi,

– zapobieganie krystalizacji,

– przedłużenie utrzymania gazów w napojach,

– wiązanie wody.

W ofercie: